בית המשפט פסל צוואה שהותיר חירש כי הוא לא הבין את שפת הסימנים
- עו"ד ליבנת גבסי
- 28 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות

כיצד עורך לקוי שמיעה צוואה?
סך הכול שאלה פשוטה, ללקוי שמיעה יש כמה אופציות בין היתר: הוא יכול לעשות צוואה בכתב ידו, ובמידה וניגש לעו"ד לערוך צוואה, על עורך הדין לדעת את שפת הסימנים, שהיא כביכול השפה שאמור לדבר לקוי השמיעה (ו/או להיעזר במתורגמן).
לאחרונה פורסם פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה בצפת (ת"ע 66628-02-23 / ת"ע 37577-01-24 שפורסם ביום 07.10.24) אשר עסק בהתנגדות לצוואה של איש חירש, אשר הוריש בצוואתו את כל רכושו רק לאחד מבניו (ההתנגדות הוגשה ע"י בנותיו של המנוח).
עובדות המקרה:
המנוח הינו חירש אילם שמעולם לא למד את שפת הסימנים הרשמית אלא ניהל שיחות בשפת הסימנים העממית והבסיסית ביותר שרכש במהלך חייו, כמו כן המנוח סבל ממחלות נוספות כגון אי ספיקת לב וכליות, מחלת ריאות וסוכרת. המנוח היה גרוש ולו 4 ילדים.
ביולי 2020 ערך צוואה נוטריונית ובה קבע כי הוא מוריש את כל הרכוש לבן אחד מתוך ארבעת הילדים.
במרץ 2022 הוא נפטר, והתחיל להתנהל מאבק על רכושו בבית המשפט לענייני משפחה. שתיים מאחיותיו של הבן התנגדו לצוואה והתעקשו כי מתקיימות עילות בטלות הצוואה, כגון: חוסר כשירות מצד המנוח לעריכת הצוואה, השפעה בלתי הוגנת ומעורבות פסולה מצד גיסתן בהליך הכנת הצוואה.
השופטת קבעה כי המנוח היה כשיר בעת עריכת הצוואה כי לא נמצא כל תיעוד רפואי שיכול להעיד על מגבלה שכלית או קוגניטיבית ממנה הוא סבל חרף מצבו הרפואי. אך, היא קבעה כי לנוכח הרבה אינדיקציות יש חשש שהצוואה לא משקפת את רצונו החופשי, ויש לקבל את ההתנגדות.
אחת מהאינדיקציות התייחסה לסתירה שבין ההצהרה בצוואה, שלפיה הצוואה תורגמה למנוח בשפת הסימנים והמצווה הבין את התוכן שלה, לבין עדות המתורגמנית שלפיה היא כלל לא ראתה את הצוואה (המתורגמנית לא נחשפה למסמך הצוואה) ויתרה מכך שהמנוח התקשה בשפת הסימנים ושלט בה "ברמה של ילד". כדי לאמת את עדות המתורגמנית בית המשפט לענייני משפחה ביקש ממנה לתרגם סרטון שצולם ערב מותו של המנוח ושם המתורגמנית אמרה כי איננה יכולה להסביר את דברי המנוח. לכן, נקבע כי הסבירות שהמתורגמנית הבינה את דברי המנוח המפורטים בצוואה ללא סיוע אשת התובע (הבן) שנכחה במעמד החתימה על הצוואה נמוכה מאוד. לפיכך, בהתחשב בנסיבות עריכת הצוואה, ובפרט בשליטתו הנמוכה של המנוח בשפת הסימנים ובמעורבות כלתו בתהליך הכנת הצוואה, נקבע שהצוואה בטלה. הבן חויב לשלם לאחיותיו הוצאות משפט בסך 24 אלף שקל.
לנוכח כל האמור לעיל, אפשר להבין כי גם כאשר הדברים פשוטים הם לא פשוטים. חוק הירושה הוא ברור, הכללים הם ברורים ויש להקפיד עליהם בכובד ראש, כי אם לא, בית המשפט לענייני משפחה עשוי לפסול את הצוואה.
לשאלות נוספות ולייעוץ בנושא התנגדויות לצוואה אני מזמינה אתכם ליצור עימי קשר בטלפון 076-5384731 ו/או להשאיר פנייה כאן,
בשורות טובות,
ליבנת גבסי, עו"ד ומגשרת
Comments