הסתה של ילדים כנגד האב שלהם עשוי לחייב את האם בפיצוי כספי גבוה מאוד
- עו"ד ליבנת גבסי
- 7 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות

תופעת "ניכור הורי" היא תופעה קשה, היא הגיעה אלינו בשנים האחרונות וכנראה לא ניפרד ממנה בקרוב, אך בתי המשפט לענייני משפחה החלו להרים את הכפפה והחלו לפסוק פיצויים כנגד אותו הורה מנכר.
מי שלא זוכר או לא יודע מה זה ניכור הורי – לחצו כאן.
בפסק דין של בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה (974-07-20) נקבע פיצוי לאב בסך של 440,000 ₪ ועוד 50,000 ₪ הוצאות משפט בגין נזק שנגרם לאב כתוצאה מהתנהלות האם, שהביאה לניכור הורי של 6 ילדיהם המשותפים כלפיו.
עובדות המקרה וטענות הצדדים:
בני הזוג התגרשו אחרי 16 שנות נישואים והמשבר חצה את המשפחה לשני מחנות:
בעוד האם "גייסה" לצדה את חמש בנותיה ואת בן הזקונים, שהיה אז פעוט, האב נותר לגור עם שני בניו הגדולים (לזוג היו 8 ילדים סה"כ).
בתביעה נזיקית שהגיש האב ביולי 2020 הוא טען שהנתק הממושך מילדיו הוא תוצר ישיר של ניכור הורי מצד פרודתו. לדבריו מדובר ברשלנות או הפרת חובה חקוקה מצד האם, המצדיקות לחייב אותה לפצותו בחצי מיליון שקל.
מנגד טענה האם שזמני השהות בין הבנות לאביהן אינם מתקיימים לא בגלל ניכור הורי מצדה, אלא בשל העובדה שהיא פשוט לא סומכת עליו. כדוגמה היא ציינה מקרה שבו הוא נכנס לבית הכנסת תוך שהותיר את הילדים ללא השגחה.
מה קבעה השופטת?
כב' השופטת נאוה גדיש הגיעה למסקנה שמדובר במקרה של ניכור הורי מצד האם, העולה כדי רשלנות ומצדיק פיצוי לאב. היא ציינה בין היתר תקרית שהתרחשה בטקס הדלקת נרות חנוכה בבית האב בנוכחות כל הילדים. מעדות האפוטרופא לדין, שנכחה באירוע, עלה שאחת הבנות ישבה לאורך כל הערב כשגבה מופנה לאביה. היא ציינה שלדעתה "יש כאן ניכור הורי מאוד מאוד קשה" של האם.
בפסק הדין תואר כי האם סירבה לשתף פעולה עם הבאת הקטינים למפגשים במרכז הקשר; חלק מהבנות הגיעו לדיון.
האירוע החמור ביותר שצוין בפסק הדין נגע לכך שהאב גילה באקראי, מעוברי אורח ברחוב, כי בתו הגדולה עומדת להינשא מבלי שהוזמן לחתונה. וכפי שנכתב בפסק הדין "העובדה שהאם לא מצאה לנכון לבשר לאב על נישואי בתם הבכורה, או למצער לדאוג ולוודא שהבת תיידע בכך את אביה, מצביעה גם היא על תובנה הורית לקויה של האם".
עוד צוין בפסק הדין שהבת הבכורה האשימה את אביה בכך שעשה שימוש במכתבי ברכה שכתבה לו בתור ילדה לצורך ההליך המשפטי. "זו בדיוק ההגדרה לניכור הורי", פסקה השופטת. מקרה חמור אחר אירע בין כותלי בית המשפט, כשאחת הבנות סירבה להציג בפני אביה את בנה, שנולד זמן קצר קודם לכן.
צריך להבין כי התיק התנהל במשך 4 שנים עד להכרעה הנ"ל.
השופטת קבעה כי "התופעה של ניכור הורי תפסה בשנים אחרונות, למרבה הצער, תאוצה רבה, כך שבהחלט מצאתי שמדובר בתופעה חמורה שיש למגר".
עוד נקבע כי "אין צורך בחוות-דעת או במחקרים אקדמאים כדי להבין שכלל הילדים מושפעים מהתנהגות הוריהם, וכי אם ההורים בסכסוך, הדבר משפיע על הילדים; ואולם נראה כמעט מובן מאליו כי ילדים שייחשפו לסכסוך וליחס שלילי בין ההורים, ייפגעו באופן משמעותי יותר מאשר ילדים שהוריהם יבחרו להיפרד ויצליחו לעשות כן בדרך מכובדת וללא מאבק משפטי".
נקבע ע"י השופטת כי לא ניתן לקבל החלטה של ילד שאינו מוכן להיפגש עם מי מהוריו: "בהינתן אירוע כזה, מצופה מההורה האחר להפעיל סמכות הורית ולדאוג לקיומם של מפגשים".
עוד נקבע כי אין מקום להטיל על האב אשם תורם. בהתנהגות של האב יש קשיים, אך אין בכך כדי להפחית מאחריות האם לניכור הקשה של הילדים שמתגוררים עמה כלפי האב.
כל האירועים הקשים המתוארים בפסק הדין מראים לנו את התופעה המכוערת של ניכור הורי וכמה היא הורסת את מערכות היחסים בין הילדים להורה המנוכר. האירועים הללו השפיעו על הילדים וגרמו להם לשלם מחיר כבד, הילדים נאלצו לבחור צד, אמא או אבא, בגלל הניכור ההורי שעשתה האם.
ובכך בחרה השופטת לפסוק סכום של 440,000 ₪ כאשר הסכום ישולם בקיזוז חוב שיש לאב לאם, בגובה של 250,000 ₪, ואף חיוב של הוצאות משפט בסך 50,000 ₪.
לדעתי האישית, פסק הדין משקף את חוסר הסבלנות של ערכאות המשפטיות כנגד התופעה המכוערת – "ניכור הורי" – וזה משדר מסר לכל הורה בישראל – דעו לכם אם תמשיכו בפעולות אלה, תשלמו הרבה מאוד כסף !!
בת'כלס, הכסף לא באמת יפצה את האב על זה ששישה ילדים לא בקשר איתו, זה לא יגרום לכך שהם יחזרו לדבר איתו, אולי אפילו יגרום לנתק להעמיק, אבל הקנס הזה שבית המשפט הטיל על אותה אישה וההד שפסק הדין יוצר, אולי עשוי לגרום לנשים ו/או לגברים אחרים בהליך גירושין למנוע מהם לנכר את הילדים כנגד ההורה האחר.
לשאלות נוספות ולייעוץ פרטני אני מזמינה אתכם ליצור עימי קשר בטלפון 076-5384731 ו/או להשאיר פנייה כאן,
לעוד מקרים ולעוד תוכן ניתן לעקוב אחריי גם באינסטגרם - לחצו פה.
שלכם❤️,
ליבנת גבסי, עו"ד ומגשרת
Comments