מרוץ הסמכויות
- עו"ד ליבנת גבסי
- 12 במאי 2024
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 23 ביולי 2024

מונח משפטי המתאר מצב בו סכסוך בין שני בעלי דין יכול להידון בפני שני מוסדות שיפוט שונים ויש לבעלי הדין תחושה שהתוצאה תהיה תלויה במוסד שידון בסכסוך. כלומר, לבית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני האזורי יש סמכות מקבילה לדון בעניינים מסוימים. לכן, יש מירוץ בין בעלי הדין לאיזה מוסד משפטי להגיש את התביעה. מי שמגיש ראשון הוא זה ש"מנצח במירוץ" והסמכות לדון בתביעה שלו תהיה לאותו מוסד שיפוטי שהגיש אליו את התביעה (בית הדין הרבני האזורי או בית המשפט לענייני משפחה), וזאת בכפוף לסייגים מסוימים.
יש לזכור כי מה שמאפיין את דיני המשפחה בישראל הוא פיצול הדין ופיצול הסמכות. בעבר ולפני הקמתו של בית המשפט לענייני משפחה, בעיה זו הייתה אף מורכבת ומסובכת עוד יותר, שכן הסמכות התפצלה בין בית משפט השלום, בית המשפט המחוזי ובית הדין הרבני.
מכל מקום, המצב כיום הוא כי עבור יהודים, ישנן 2 ערכאות אשר יכולות לדון בענייני משפחה – בית הדין הרבני האזורי ובית המשפט לענייני משפחה.
צריך לזכור, כי יש סמכות ייחודית לכל ערכאה, כלומר יש עניינים שנמצאים בסכמות בית הדין הרבני האזורי בלבד למשל נישואין וגירושין, ויש עניינים שנמצאים בסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה בלבד כמו אימוץ, אבהות.
כמו כן, ישנה סמכות מקבילה, כלומר ישנם עניינים שנמצאים בסמכות של שתי הערכאות לדון גם בית הדין הרבני האזורי וגם בית המשפט לענייני משפחה כמו פירוק שיתוף, הסדרי שהות, איזון משאבים וכו'.
המונח "מרוץ סמכויות" נבע מהסמכות המקבילה היות וכאשר יש מצב שישנם 2 ערכאות שיכולות לדון וכל אחד מבעלי הדין סבור שלטובתו כדאי לו לדון בערכאה כזו או אחרת, יצרה את המרוץ הזה, שכל צד רוצה להגיש תביעתו לערכאה אחרת.
צריך לזכור שלשאלה איזו ערכאה תדון בתיק מסוים עשויה להיות משמעותית לבעל דין מסוים או למקרה מסוים. כך למשל יש נושאים שעדיף לדון בהם בבית המשפט לענייני משפחה ולא בבית הדין הרבני האזורי ולהיפך, והכל זה תלוי מקרה ותיק והינו עניין של אסטרטגיה משפטית נכונה של עורך הדין. לכל שאלה וייעוץ מוזמנים ומוזמנות לפנות אליי בטלפון ו/או להשאיר בפנייה באתר ואחזור אליכם,
ליבנת גבסי, עו"ד
Comments